Surround 2008
 

Et 5.1 surround anlæg skal bestå af 5 ens højttalere !
Baghøjttalerne må dog godt sprede lyden mere diffust, men ellers have samme lydkarrakteristik som de øvrige. En anden vigtig ting er at centerhøjttaleren ikke bør være lavet som ca. 80% nemlig at placere en diskant i midten og to bas/mellemtoner på hver sin side horisontal dette giver en kraftig udfasning af hele mellemtoneområdet på op til 20 dB blot 15 grader ude til siden og det kan høres !

Denne enhed er lidt speciel hvad diskanten angår da den jo er placeret midt i bassen og denne fungere som et horn som idag kaldes en "WaveGuide"...  Frekvensgangen er derfor præget af hornvirkningen, 3 - 5 dB hævning i området 1500 - 4000 Hz.
Først kiggede jeg mig lidt om på nettet og fandt først en hollandsk konstruktion men den dæmpede ikke dette område nok og lød også derefter. Jeg fandt derefter en tysk site fra Intertechnik og dette filter var langt bedre men havde lidt "tyskersound" for meget diskant. En ekstra dæmpning samt bedre impedans udligning af diskanten og det hele kom på plads.
Efter flere års brug af dette filter og med højttalerene hængene over fjernsynet blev der nu flyttet rundt stuen.
Højttalerne kom nu under TVet og fik derved desværre også mere niveau i den nedre mellemtone så et nyt filter kom til og dette blev udviklet helt fra bunden og blev samtiddigt utroeligt enkelt - KISS
Måling i 1 meters afstand, 3mSec åbning.
Måling på lytte position. Dykket ved 300 hz er bevist da der ellers er for meget mumlen og niveau ved herre stemmer. Ved at vende fasen på Subwooferen kommer det helt op på -15 dB ved 300hz og det er for meget.
Første version af sidesytemerne havde Basrefleks afstemning og dette gav også for meget i nedre mellemtone også derfor blev det en lukket konstruktion.
Sort - Subwoofer
Blå   - Front system
Rød - komplet Front + Subwoofer
Impedanskurven for det komplette system.
Venstre front - Subwoofer - Center - Højre front indplaceret i en modificeret Ikea Lack reol.
Som det ses her er de helt ens så når formel-1 bilen racer ind fra venstre og fortsætter over midten og igen ud til højre skifter den ikke lyd karakter alt er på linie og ingen udfasningen pga. coaxial enhederne !

 

De udvalgte komponenter:


 
T18RE/XTVFC H1144 ny enhed fra norske Seas.
Enhederne ankom og jeg må sige at Seas virkelig har forbedret chassiet i forhold til det gamle på Ø17cm. Og membranen er blevet meget stivere end det sædvanlige Polypropylene hvad XP så end er ...

Men Seas hvad er det for en "Kirke klokke" til afskærmning af magneten og den "bette" skum I har lagt imellem er langt fra nok til at dæmpe - Det bør gøres bedre !

 

  

Subwooferen består af 1 stk. Peerless XLS 10" som er bygget ind i en 22 liter kasse - Lukket naturligvis dog med en variovent !
Prøvede først med slave men må igen og igen konstatere at jeg hverken er til "Slaveri" eller "Port resonatore" ...

Jeg bruger Denons 6 kanal til subwooferen.

  

Impedans i lukket kabinet.


 


Impedans kurve nu med 1 stk Variovent - her ses det tydeligt at puklen er sænkent til 31 ohm mod før 46 ohm.

  

Nærfeltmåling af frekvensgangen på subwooferen.
 


 
DENON AVR-770SD
Facs:
Alufront og gode højttalerbanan/skrue-terminaler.
Har alt hvad der skal være af indgange - dog ikke scart stik eller HDMI !
Kanon smart detalje - benyttes ikke den ekstra center baghøjttaler kan den sjette forstærker bruges til en passiv subwoofer!


 
Jeg har ændret holdning til bagkanalerne !
Jeg benytter nu nogle små 3" Vifa fuldtone enheder som jeg mener dækker området fint. Jeg bruger nogle små skuffer fra IKEA som kabinet ...


 

Sofa bordet før og efter Systemline ARC7.
Denne remotecontrol er bare så lækker !

Men når man kun har én remote bliver denne jo også slidt mere ...

I starten var knapperne meget hårde at trykke ned og dette har ikke ændret sig men istedet er de begyndt at knirke og (i) tasten svigter til tider - grr.
Dette var nok ikke sket med en B&O

Jeg har nu købt den vel nok billigste Universal remote som findes: Sony RM-VL600T - kun 200 kr !
Læs mere her: http://www.remotecentral.com/vl600/index.html

Den er ikke specielt smart men overrasker i sin kunnen og jeg mangler blot at få det sidste på plads med Makroerne.